23-06-2019
Klarinetdag 23 juni 2019 o.l.v. Lute Hoekstra Arnhem

|wproSelectionStart||wproSelectionEnd|Selmer Klarinetdag Arnhem

BIN/Selmer organiseert zondag 23 juni 2019 een Klarinetdag in Arnhem.
Deze Klarinetdag wordt georganiseerd in samenwerking met het Arnhems Klarinettenkoor, staat onder leiding van Lute Hoekstra (o.a. bekend als solo-klarinettist en concertmeester Orkest van de Koninklijke Luchtmacht, internationaal solist ) en is geschikt voor klarinettisten vanaf muziekschoolniveau B/C of met 4 jaar of meer speelervaring.
Deelname is mogelijk op alle klarinetten uit de klarinetfamilie (Bb, Eb, alt-, bas-, contra-alt, contrabasklarinet etc etc), ook klarinettisten die op een merk klarinet dan Selmer spelen zijn van harte welkom!

Lute Hoekstra heeft een speciaal programma uitgewerkt waarmee alle belangrijke facetten van het klarinetspel aan bod komen.
Naast onderwerpen als ademhaling, klank, techniek, en samenspel wordt tevens aandacht besteed aan bijvoorbeeld het voorbereiden van een solo, podium/examenvrees, rieten, mondstukken, en de keuze van een set-up.
Een belangrijk onderdeel van deze dag is de Klezmer muziek, dit genre muziek is de laatste decennia bijzonder populair onder klarinettisten.
De samenstelling van het repertoire voor deze dag is hiermee bijzonder gevarieerd, de benodigde bladmuziek krijgt men vooraf ter voorbereiding toegestuurd.
Met dit nieuwe concept zijn deze dagen dus ook voor klarinettisten die reeds eerder aan dergelijke dagen hebben deel genomen bijzonder interessant!

Lute Hoekstra (Almelo, 1958) is een Nederlands dirigent en klarinettist, hij  studeerde klarinet en directie aan de conservatoria van Enschede, Tilburg en Amsterdam.  Lute studeerde cum laude af voor Uitvoerend Musicus en de aantekening Kamermuziek aan het Sweelinck Conservatorium te Amsterdam (leraren onder andere Piet Honingh en George Pieterson). Hij speelde na zijn studie als remplaçant enkele jaren bij onder meer het Koninklijk Concertgebouw Orkest en het Radio Kamer Orkest, Holland Wind Players, en het Strawinsky Trio.
Sinds dien was hij vooral bekend als concertmeester en soloklarinettist bij het Orkest van de Koninklijke Luchtmacht.

Naast zijn klarinet heeft Lute Hoekstra tevens een passie met het dirigentschap. Hij studeerde directie bij onder anderen Jan Cober, Pierre Kuijpers en Sef Pijpers sr. De afgelopen decennia dirigeerde hij vele amateurorkesten, onder meer Harmonie St. Jan Wierden, Symfonisch Blaasorkest Enschede, Semper Crescendo Oldenzaal, Concordia Hengelo (ov) en Apollo De Wijk.  In 1999 werd hij met Symfonisch Blaasorkest Enschede landskampioen in de hoogste afdeling. Daarnaast dirigeerde hij een aantal professionele ensembles, waaronder de Koninklijke Militaire Kapel (Den Haag), het Valerius Ensemble, het Orkest van de Koninklijke Luchtmacht, het Trompetterkorps Bereden Wapens


Het Arnhems Klarinettenkoor(AKK), opgericht in 1989, is een muziekensemble dat uit enkel klarinetten bestaat. 
In Nederland is dit een bijzonder gegeven; er zijn maar een paar vergelijkbare ensembles. Momenteel bestaat het AKK uit 24 amateur-klarinettisten die de es-, bes-, alt-, contra-alt-, bas- en contrabasklarinet bespelen.
De naam “Klarinettenkoor” is afgeleid van de in Amerika veel voorkomende Clarinet Choirs. Daar wordt op High Schools veel aan sport en muziek gedaan. Men groepeert alle klarinetten samen en vormt zo een Clarinet Choir, net zoals zangers die met hun verschillende stemmen samen een koor vormen. Zo is het AKK aan haar naam gekomen: Arnhems Klarinettenkoor.

Het repertoire van het AKK omvat 200 partituren en is zeer divers. Het varieert van klassieke muziek tot werk van hedendaagse componisten en omvat vele genres. Jazz, blues, klezmer, volksmuziek zijn slechts enkele voorbeelden.
Het AKK geeft concerten in Arnhem en omgeving, maar ook buiten de regio en ook over de landsgrenzen heen. Bijzonder waren de optredens in Noorwegen, Oostenrijk en Frankrijk.
Sinds 1991 is Peter Beerkens (basklarinettist bij het Orkest van de Koninklijke Luchtmacht) de dirigent van het AKK.
Aanvang van deze Selmer Klarinetdag is 10.30 uur, omstreeks 15.30 uur zal de dag met een eindpresentatie worden afgesloten.
De locatie is “Wijkcentrum De Spil, Lupinestraat 12, 6841 GD  ARNHEM”,het inschrijfgeld voor deze dag bedraagt slechts € 15,-.
Kijk voor meer informatie en de mogelijkheid om je aan te melden op http://www.selmer.nl/beheer/machform/view.php?id=21330  
www.selmer.nl of neem contact op middels info@selmer.nl.