13-10-2018
Selmer Klarinetdag Zwolle
BIN/Selmer organiseert in samenwerking met het Mpingo Clarinet Choir op zaterdag 13 oktober 2018 een Selmer Klarinetdag in Zwolle.
Deze Klarinetdag staat onder leiding van Lute Hoekstra (voormalig solo-klarinettist en concertmeester Orkest van de Koninklijke Luchtmacht en internationaal solist) en is geschikt voor klarinettisten van alle niveaus en leeftijden.
Deelname is mogelijk op alle klarinetten uit de klarinetfamilie (bes, es, alt, bas, contra-alt of contrabasklarinet), ook klarinettisten die op een merk klarinet dan Selmer spelen zijn van harte welkom! 
Met alle spelers samen wordt een klarinetorkest gevormd.  
 
Lute Hoekstra heeft een speciaal programma uitgewerkt waarin alle belangrijke facetten van het klarinetspel aan bod komen. Naast onderwerpen als ademhaling, klank, techniek, en samenspel wordt aandacht besteed aan bijvoorbeeld het voorbereiden van een solo, podium/examenvrees, rieten, mondstukken en de keuze van een set-up. 
Een belangrijk onderdeel van deze dag is de klezmermuziek, dit genre is de laatste decennia bijzonder populair onder klarinettisten. 
Lute Hoekstra zal tevens een solowerk spelen, samen met het gelegenheidsensemble, dat bij dit werk geleid zal worden door Karin Vrieling, dirigent van het Clarinet Choir Mpingo.  
Tevens is op deze dag Martin van Zanten aanwezig met een aantal historische klarinetten uit zijn verzameling. 
Ondersteund door middel van een PowerPointpresentatie laat hij de geschiedenis en historische ontwikkeling van het instrument zien.
 
De samenstelling van het repertoire en de invulling voor deze dag is bijzonder gevarieerd en ook voor klarinettisten die reeds eerder aan een klarinetdag hebben  deelgenomen bijzonder interessant! De bladmuziek wordt vooraf toegestuurd.
 
Aanvang van deze Selmer Klarinetdag is 9.30 uur, omstreeks 16.00 uur zal de dag worden afgesloten met een slotpresentatie.
De locatie is De Zevensprong, Mannagras 30, 8043 KD Zwolle, het inschrijfgeld voor deze dag bedraagt € 20,- (dit is inclusief koffie/thee/fris).
 
Klik hier om jezelf on-line aan te melden!
 
Lute Hoekstra (1958) studeerde klarinet en directie aan de conservatoria van Enschede, Tilburg en Amsterdam. Zijn (klarinet)docenten waren Piet Honigh en George Pieterson. Na zijn studie remplaceerde hij enkele seizoenen bij het Radio Kamerorkest en het Koninklijk Concertgebouw Orkest. Lute was ruim 25 jaar concertmeester en solo-klarinettist bij het Orkest van de Koninklijke Luchtmacht. Als kamermuziekspeler maakte hij jaren deel uit van de Holland Wind Players en het Strawinsky Trio.
Lute volgde directielessen bij onder andere Jan Cober, Pierre Kuypers en Sef Pijpers en dirigeerde met veel succes verschillende amateur-orkesten. Als gastdirigent was hij werkzaam bij het Trompetter Korps Bereden Wapens , het Orkest van de Koninklijke Luchtmacht , de Koninklijke Militaire Kapel, het Valerius Ensemble. 
Lute Hoekstra is Selmer Artist en speelt exclusief op de Selmer Privilège klarinetten. 
 
Al tijdens zijn conservatoriumstudie kwam Martin van Zanten (1961) in contact met diverse klarinetbouwers en bezocht hij vele muziekinstrumentenmusea in heel Europa. Tijdens deze bezoeken werd hij geënthousiasmeerd om zelf oude en bijzondere klarinetten te gaan verzamelen. In de laatste 35 jaren heeft hij een verzameling opgebouwd van meer dan 120 verschillende klarinetten, uit de periode 1795-2010.
In zijn woonplaats Kampen (Overijssel) ontvangt hij regelmatig geïnteresseerden, muziekschool- en conservatoriumstudenten. 
Tijdens de Selmer Klarinetdag zal Martin aanwezig zijn met onder andere van de bouwer Selmer een zeldzame full Albert klarinet tot lage es, een full Böhm met Barretsysteem, een metalen besklarinet inclusief finetuner en metalen mondstuk en een exemplaar van het model Centered Tone uit 1954 waarop Benny Goodman destijds furore maakte.
 
Karin Vrieling is sinds 2015 dirigent van het Zwolse Mpingo Clarinet Choir (www.mpingo.nl) en sinds  1999 van het Groninger klarinetorkest Clarinets Unlimited (www.clarinetsunlimited.nl). 
Daarnaast is ze eindredacteur van het tijdschrift de Klarinet, dat elke twee maanden verschijnt. Het blad bevat  klarinetnieuws, achtergrondartikelen, interviews, cd- en boekbesprekingen, tests, speciale acties enzovoorts (www.deklarinet.com). Karin is als klarinetdocent en coördinator verbonden aan het Zwolse docentencollectief Dubbelgreep en speelt in Ensemble Drie (fluit-klarinet-acordeon). 
 
Tijdsindeling 13 oktober 2018:
09.30 - 10.00 binnenkomst en aanmelden/koffie/thee 
10.15 - 12.30 repetitie (met pauze) 
12.30 - 13.15 lunchpauze
13.15 - 13.45 presentatie historische klarinetten
14.00 - 15.15 repetitie 
16.00 - 16.45 eindpresentatie